Att resa till Peru

Peru ligger i Sydamerika, på östkusten. Med vackra Lima som huvudstad med sina marknader, och arvet från Inka- indianerna i form av Machu Picchu och gyllene staden
Cusco.

Lima

Med enorma Lima som huvudstad som det aldrig verkar vara skinande solsken i för övrigt, utan staden täcks av en svag dimma mestadels. 9 miljoner invånare bor det Lima en studie i kontraster, där toppmoderna seaside stadsdelar stångas mot nedgångna slumområden.

Det är en av världens få megastäder som kan göra anspråk på att ha en golfbana mitt i det finansiella distriktet och där chefen kan våg-surfa innan viktiga frukostmöten. Även om staden är byggd i en öken – Kairo är den enda metropolen torrare än Lima – kallas den ändå ”Trädgårdsstaden”, och är även hem för en av världens största fontänparker. Limaborna älskar sin speciella sprit – Pisco, och har du aldrig förut provat den, så prova den klassiska Pisco-Sourgjord på en konjaks-druva. Låt er inte luras av dess oskyldiga sötsura smak – det är en mycket kraftfull drink.

Medan många av Limas ståtliga herrgårdar har fått ge vika för inglasade flerfamiljshus, höghus för ”business” och hotell, finns dock en del av den peruanska kulturens rötter kvar här: ”Köket”! Limas ”infödingar” — Limeños — är besatta av mat.

Limas regeringen har inrättat en matgastronomi i stadsdelen Surquillo, där man gjort om en traditionell matmarknad till en gågata där man visar upp de färska ingredienserna i peruansk matlagning. Stadens årliga gastronomiska festival hålls varje september, och är kanske den viktigaste händelsen under året.

Machu Picchu

Resmålet för de flesta turister, den gamla Inka staden.

Cusco

Sista större stad innan Machu Picchu som passeras. Här är det verkligen värt att stanna några dagar.

Bad & stränder i Peru

Förvisso finns det några stränder som går att bada vid i norra Peru. Men det är knappast därför man åker till detta land.