Går det dåligt för hotellen i Sverige?

Många hotell går back, rejält. Men långt ifrån alla!

Vart femte hotellföretag i Göteborg gick med förlust i fjol, trots att 2011 var ett hyggligt år för branschen. Bland de förlustdrabbade finns Mornington på Avenyn som förlorade 1,7 miljoner under 2011 som var det tredje förluståret i rad skriver Göteborgs Posten i en artikel häromdagen.

”Den svaga hotellmarknaden i Göteborg har dock påverkat bolaget negativ”, skriver Morningtons vd Henrik Wingård i bokslutet.

Så, är det så att hotellnäringen ligger risigt till? Det vet man inte, de enda som ligger risigt till är kineserna säger Uffe Hagman, VD på Börs hotellet i Göteborg.

Fram till och med augusti stod vart tredje rum tomt på stans hotell, enligt branschstatistik från Hoteltrends. Beläggningen har minskat med fem procent sedan i fjol.

Göteborg lockar i år fler besökare än i fjol. Men utbudet av hotellrum ökar just nu i snabbare takt. När Clarion Post vid Drottningtorget invigdes under stort ståhej i februari fick Göteborg över en natt 500 nya hotellrum.

Våren och försommaren var händelsefattiga och Göteborgshotellen gick knackigt. I juli och augusti kom gästerna tillbaka lockade av Gothia Cup, Springsteen, Göteborgskalaset och andra evenemang.

Men summerar man året så här långt har det inte räckt för att nå upp till fjolårets beläggning.