När något ska firas görs detta oftast med mat. Men har du många gäster kan detta både bli krångligt och dyrt. Det kan då vara smart att ha en mingelbuffé istället för en stor middagsbuffé eller en vanlig trerättersmiddag, vilket annars är vanligt på mindre tillställningar. En mingelbuffé är också ett kul tillfälle för dig och dina vänner att prova på en massa olika små rätter och möjligheterna att leka med teman är stora.
En mingelbuffé är en buffé som är uppbyggd av mingelmat, alltså mat som dina gäster kan äta samtidigt som de minglar på stående fot. Skillnaden mellan mingelbuffé och vanliga snittar är dock ganska stor. På en mingelbuffé har man oftast mer mat i åtanke och den ersätter i många fall en mer traditionell middag. Ytterligare en anledning till att väljer mingelbuffén kan vara brist på plats: en mingelbuffé kräver inte många sittplatser. Dessutom gör det att dina gäster integreras mer med varandra.
Du bör bygga upp din mingelbuffé med eftertanke. Det måste vara mat som är enkel att äta på stående fot. Att undvika mat som behöver skäras och dylikt kan därför vara klokt. Maten bör också passa ihop, men samtidigt inte vara för lika då det blir tråkigt. Tänk också på att inte blanda alla sorters smaker.
Dina gäster har troligen har lite olika smak och vissa av dem kanske inte ens kan äta alla typer av mat. Du bör därför på buffén ha tydliga angivelser om vad det är som serveras, en liten skylt framför som anger om rätten är lämplig för t.ex. glutenallergiker, innehåller nötter etc. Om du väntar vegetarianer är det således också klokt att tänka på att ha några vegetariska alternativ. Men även om alla äter allt är det bra att inte bara ha kött eller fisk, eftersom variationen är a och o i en buffé!
Om du inte själv är en fena i köket, eller helt enkelt inte har tid att anordna din mingelbuffé själv, kan du anlita någon annan för att göra jobbet. Det finns gott om cateringfirmor som är kompetenta och vana vid liknande arbetsuppgifter. En del firmor har redan i förväg en bestämd meny, medan du med andra kan ha ett möte och själv bestämma vad som ska serveras. Av en cateringfirma kan du ofta även hyra porslin, glas och liknande.