Scandic Hotell

Scandic Hotell

Scandic skiljer sig ganska mycket från när hotellkedjan grundades, på 60-talet var deras målgrupp till största delen turister som åkte bil genom Sverige. Idag är deras i särklass största målgrupp människor som reser i arbetet. Scandic har i dagsläget dryga 160 hotell som i rask takt utökas. Planen är att Scandic inom några år ska ha 200 hotell.

Boka hotell online med bästa prisgaranti

 

Scandic är svenskt…

…men man har hotell i flera europeiska länder, mest i norra delen, däribland finns Sverige, Tyskland, Belgien, Norge, Finland, Polen och Danmark. Sedan starten under början av 1960-talet har ett motell med tjugo rum och en servicestation vuxit till en kedja med 160 hotell i stora delar av Europa.

Den första anläggningen hette Esso Motorby. Motellet och självservicestationen i Laxå var tänkt att vara just den första i en rad stationer runt om i landet. Självservicestationerna skulle byggas utmed riksvägarna och de större Europavägarna.

Tanken förändrades när marknaden gjorde det. Inte bara turister var intresserade av Motorby-motellen, utan de drog även till sig affärsresenärer. Detta ledde till att motellen förändrades och utvecklades – då bytte företaget namn till Esso Motorhotell.

1966 byggdes det första hotellet i koncernen i Mölndal utanför Göteborg. Hotellet hade c:a 50 rum, en restaurang och ett värdshus. Rummen inreddes modernt med bland annat heltäckningsmatta. Alla rummen hade TV. Det fanns möjlighet för gästerna att motionera i hotellets gym eller ta en simtur i poolen.

I mitten av 1980-talet såldes kedjan till de fyra börsnoterade bolagen Svea, Skandia, Barkman & Co och Ratos. I och med försäljningen fick hotellkedjan sitt nuvarande namn – Scandic Hotels. Några år senare blir Ratos ensamma ägare till Scandic Hotels

Scandic såldes återigen år 2001, men denna gång till Hilton Group Plc. Vid köpet avnoterades Scandic Hotels från Stockholms Fondbörs, där hotellkedjan varit börsnoterad ända mitten på 60-talet. 2007 såldes Scandic Hotels igen och denna ägare är även dagens lyckliga ägare av den stora kedjan, EQT Partners och Accent.

Boka hotell online med bästa prisgaranti

Scandic först med miljömärket Svanen

År 2004 blev Scandic Sverige den första hotellkedjan i världen att få en miljömärkning. Alla Scandic hotell i Scandic Sverige har miljömärkningen Svanen. Sedan 1995 renoveras och byggs alla rum med miljövänliga material. Scandic-kedjan sysselsätter 6 600 personer och ambition är att hotellkedjan ska växa och bli ännu större.

Boka Scandic Online

Fakta om Scandic

  • Anställda 6 600 personer
  • Ägs av EQT Partners och Accent
  • Antal hotell 160
  • Verksamt i Sverige, Tyskland, Belgien, Norge, Finland, Polen och Danmark
1 Comment

Lämna ett svar